Rabu, 4 Februari 2015

Salam...
lama bebenor tak tulis resepi ya, mana taknya saya ni lebih aktif dalam page saya "Page Rasmi Chef Fazalina" jarang jew dapat tinjau blog ini. Maaf ya!!
Ok saya nak kongsi pulak resepi mudah sape-sape pun boleh masak yang
bertajuk :

SAMBAL BENDI

Bahan Bahan
beberapa batang bendi
1 kiub pati ikan bilis
3 sudu makan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar
15 batang lada kering - rendam dulu
5 biji bawang merah - kupas kulit
5 ulas bawang putih - kupas kulit
1 inci kunyit hidup - kupas kulit ( untuk menantikkan warnanya ajew)
sedikit belacan

CaraNya:
1) Ini option jew tau, bendi nak celur atau tidak suka hatilah iya...bagi chef biar gitu.
2) Mula-mula panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar . Masakkan hingga sambal pecah minyak.
3) Masukkan bendi, air asam jawa, pati ikan bilis, garam dan gula. Kacau serata.
4) Lebih kurang dalam 2-3 minit dah bleh tutup api dan angkat. Siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan